Maestro Nihad Hrustanbegović rođen 7 juna 1973 godine u Bijeljini, je Bosanskohercegovački i Holandski kompozitor klasicne i moderne muzike, maestro na koncertnoj harmonici, docent klasicne harmonike i pianista. Osnovnu muzičku školu završava 1988 godine u Bijeljini u klasi profesora Nijaza Aliustića a Srednju muzičku školu u Tuzli 1992 godine u klasi profesora Midhata Zulića. Za vrijeme školovanja u Bosni i Hercegovini postiže značajne rezultate kao solista na klasičnoj harmonici od kojih se moze izdvojiti prva nagrada na Republičkom takmičenju Bosne i Hercegovine i druga nagrada na Saveznom takmicenju bivse Jugoslavije 1991 godine.

U septembru 1995 godine nastavlja dalje obrazovanje u Kraljevini Holandiji na Akademiji za umjetnost u Arnhemu u klasi profesorice Miny Dekkers, gdje stiče zvanje docenta harmonike (Bachelor) u junu 2000 godine i na Messiean Akademiji gdje stiče zvanje Master of Music 4 jula 2002 godine u klasi profesora Gerie Danen sa Cum Laude. Za vrijeme studija 1998 godine je proglasen za jednog od 50 najuspjesnijih studenata u Holandiji u poslednjih 50 godina porjeklom izvan Holandije od strane organizacije UAF iz Utrechta. U toku sedmogodisnjeg studija imao je vise od 500 koncerta i nastupa kao solista i clan ansambla sirom Holandije, Belgije i Luksemburga. Takodjer nastupa sa ansamblom Flairck u svih 113 teatara Holandije i učestvuje na mnogim evropskim projektima kao sto je Erasmus i pohadja master – klas kod najeminentnijih svjetskih stručnjaka za klasicnu harmoniku sirom Evrope: Friedrich Lips, Margit Kern, Mie Miki, James Crabb, Mati Rantanen i Helka Kimalainen.

Kao docent harmonike radio je i radi na brojnim projektima, predavao kad docent klasicne harmonike na ArtEZ Konzervatorijumu u Arnhemu, za Artedu u Francuskoj, Muzickoj skoli Nijmegen, Piter Pan Pigini projekt i u Amsterdamu. Dobitnik priznanja za najuspjesniju ličnost BiH zajednice u Kraljevini Holandiji u 2007. godini Maestro Nihad Hrustanbegovic objavio je od 2007 do 2017 godine 9 solo albuma : The Best of Concert Accordion (2007), Opus 7 The Cross Over (2010), Live In Het Concertgebouw Amsterdam (2011), Sevdah for Petronella (2013), Black Orpheus (2013), 4 Godisnja doba – Antonio Vivaldi (2015), Une belle journée (2016), In The Valley of Love and Peace (2016), Between Sunrise and Sunset – Opus Magnum XII (2017). Maestro Nihad Hrustanbegovic je svirao i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene: Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja Holandska Kraljica Beatrix, a Brend Heineken upotrijebio je jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu u kojoj je licno svirao. Maestro Nihad Hrustanbegović je nastupio sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu ´Het Concertgebouw´, od cega tri solisticka koncerta a prvi 2010 godine je ujedno bio i prvi put u istoriji Holandije da neko na klasicnoj harmonici odsvira solisticki koncert na klasicnoj harmonici u Concertgebouw, 2 puta u Viteškoj dvorani u Den Haagu (u prisustvu bivšeg Holandskog premijera i visokog komesara ujedinjenih nacija Ruud Lubersa i Femke Halsema gradonacelnice Amsterdama), i u Katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO-a. Poslednjih godina svirao je solisticke koncerte i u Bosni i Hercegovini : Sarajevo (Vijecnica – Dom Armije – Bosnjacki Institut – Galerija Figure), Mostar – Kosaca, Banja Luka – Banski Dvor, Tuzla, Zenica i Bijeljina.

Pored nastupa 2007 godine u TV emisiji De Wereld Draait gdje je proglasen glasanjem gledalaca za najboljeg muzičkog umjetnika u TV sezoni 2007 godine, nastupio je i takodjer u svim drugum muzičkim TV emisijima Kraljevine Holandije kao sto su Vrije geluiden, Top 2000 A GoGo, Concertzender, AVRO Klassiek a njegovi solo albumi su imali izuzetno pozitivne kritike od mnogih muzickih kritičara u Holandiji i drugim zemljama svjeta. Prvi solo album The Best of Concert Accordion je bio najprodavaniji album u svjetu klasicne harmonike u Holandiji od 2007 do 2012 godine. 2012 godine je komponovao i soundtrack Balkan Sorrow za film Zimmer 606 režisera Peter Volkart koji je proglašen za najbolji evropski kratki film.

Dnevni evropski listovi o nastupima Hrustanbegovića pišu: “Ono što je Pablo Casals učinio za emancipaciju violončela, Astor Piazzolla za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini to za klasičnu harmoniku” (holandski dnevni list Trouw), “Jedan od najboljih harmonikaša na svijetu” (holandski dnevni list Het Parool i kanadski CBS), “Performans na najvećem nivou” (La Montagne, Francuska), “Čudo” (Le Progres Francuska), “Tresla se Katedrala Naše gospe od vibracija harmonike“ (francuski L ‘Eveil). Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”, remek djelo italijanskog kompozitora, Nihad Hrustanbegović je prvi u svijetu izveo u potpunosti na klasičnoj harmonici 2014 godine a muzički kritičar iz Klasik Central – Ludwig van Mechelen dao je prvi put u Beneluksu jednom albumu izvedenom na klasičnoj harmonici pet zvjezdica nakon izlaska albuma na Valentinovo 14 februara 2015 godine, napisavši da je “Hrustanbegović postao Vivaldi”. “Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu.”